Benyeda Sakk Egyesület - "A sakk az értelem próbaköve…” (Goethe)

Open
X

Tehetséggondozás.

A BESE által szervezett foglakozásokon, rendezvényeken és a sakkversenyeken folyamatosan figyeljük és keressük a tehetséges gyerekeket. Tapasztalt edzőink hamar felismerik  azon képességeket, ami a jó sakkozóvá váláshoz szükséges. Ezt követően felvesszük a tehetséges gyerekek szüleivel a kapcsolatot, és utána egy komplex tehetséggondozás kezdődik, aminek az egyik alappillére a szülőkkel való együttműködés. Fontos, hogy már a tehetséggondozás elején a szülők megismerjék a program elemeit, ami többek között magába foglalja a gyermekkel szemben támasztott elvárásainkat is. Itt érdemes megállni egy pillanatra. A tehetségen kívül a sikerhez szükséges a szorgalom, a kitartás, a gyakorlásra és fegyelemre! A tehetség adott, a gyakorlás, a szorgalom és a kitartás a szülőkön és a gyerekeken múlik. Természetesen az oktatók folyamatosan dolgoznak azon, hogy a gyerekek kitartása és szorgalma megmaradjon. A foglakozásokon az oktatók értékelik és elismerik a befektetett munkát, mivel az oktatás egyik alapeleme folyamatos motiváció, a dicséret és a jutalmazás.

Sajnos előfordul, hogy a szülői lelkesedés elfogy, megszűnik, egyre kevesebb időt fordítanak arra, hogy a gyermekük sikereihez szükséges feltételeket biztosítsák. Viszont biztató tény, hogy mindig többen vannak azok a szülők, akiknek fontos a gyerekük sikereke, és ezért mindent meg is tesznek. Mert ki ne szeretné, hogy a gyereke bajnok legyen?

A tehetséges gyerekek fejlesztése kis csoportos ( 2-4 fős ) vagy egyéni  tehetséggondozás keretén belül folyik. A kiscsoportokban tanulók a szükséges képzést az iskolai és óvodai képességfejlesztő foglalkozásokon sajátítják el. A folyamatos edzés és képzés mellett megismerkednek a versenyek világával és a felkészültségüknek megfelelő megmérettetésen indulnak.

Fontos! A sakk segíti a gyermekek logikai képességeiknek a fejlődésében, javítja a memóriát és formálja a jellemet, függetlenül az óvodás és iskolás versenysakk iránti képességeitől. A tehetséggondozó programunk mindenki számára nyitott, de csak azok kerülnek be, akikben benne van az a plusz, ami szükséges az élsakkozóvá váláshoz.

Azoknak a gyereknek, akik a csoportos tehetséggondozásban eljutnak a „magasabb” szintre, javasoljuk a versenyzői szintű egyéni, személyre szabott tehetséggondozását. Ebben a sportágban nincs két egyforma játékos, ezért szükséges a gyermek saját stílusának a kibontakoztatása, megerősítése. Az ilyen jellegű képzésnél elengedhetetlen, hogy kialakítsuk a személyre szabott, egyéni edzéstervet. Fel kell térképezni az erősségeket és a gyengeségeket és az ehhez mérten összeállítani a felkészüléshez szükséges tematikát. Mindezt aktív versenyzés kíséri, hiszen elengedhetetlen a már elsajátított tudás gyakorlatba „ éles helyzetbe „ való átültetése.