Benyeda Sakk Egyesület - "A sakk az értelem próbaköve…” (Goethe)

Open
X

Oktatóink.

Benyeda Tibor  sakkedző, sakkoktató, sakk-matematika óraadó tanár,versenybíró és borász

“Már gyerekkoromban tudtam, hogy a sakk nemcsak egy egyszerű játék, hanem több annál! A szakközépiskolában az első tornaórán a  Vágfalvi  László testnevelő tanár  az óra elején megkérdeztt minket:  „milyen sportot űzünk?”. Volt aki a focit, a futást vagy a biciklizést válaszolta. A sakkot  csak én mondtam, amiért a többiek kinevettek. A tanár úr azonban komolyan hozzám fordult, s így szólt: E4, erre rávágtam: E5. Ez a spanyol nyitás lépései voltak, amit ott a tornateremben fejben le is játszottunk. Ezután többiek már nem nevettek, ha sakkról volt szó. Minden szabad percemet a sakknak szenteltem. Tanultam, játszottam, versenyezetem. Az áttörést számomra Karakas Éva nagymester jelentette  az MTK-VM csapatában. Igaziból ekkor kezdtem mélyebben foglalkozni ezzel a sporttal.

A tanulmányaimat  2006-ban a Testnevelési Főiskolán fejeztem be, átvettem a sakkedzői oklevelemet és ezzel párhuzamosan megszereztem a FIDE edzői minősítésemet is. Tanítok, bíráskodom, versenyzek, versenyzőket készítek fel, sakkversenyeket és Diák Olimpiákat szervezek. Iskolai keretek között 4. és 5. évfolyamos általános iskolásoknak önálló tantárgyként oktatom a sakkot és a matematikát.

sakkoktató

Benyeda Tibor

_____________________________________________________________________________________________________

Jurák Miklósné Marcsi  pedagógus sakkoktató, matematika-fizika szakos tanár, versenyző

Már gyerekkoromban megszerettem a sakkot. Az egyik kedvenc elfoglaltságom volt, amit otthon sokat játszottunk a  testvéreimmel. Később a Putnoki Bányász sakkcsapatának leigazolt versenyzője lettem, aminek a színeiben számos versenyen indultam. Nagyon örülök neki, hogy a volt egyesületem most is előkelő helyett foglal el  a magyar sakkéletben. A felsősokú  matematika- fizika tanulmányaimat az ELTE-n fejeztem be. Itt mutattak be Karakas Éva nagymesternek akitől sokat tanultam. 1994-ben pedagógusi sakkoktatói képesítést szereztem és 2004-től újra versenyzem. Szeretem ezt a sportágat, mert maga a játék, az oktatás, a sakk tanulás színesebbé, örömtelibbé teszi az életemet.

sakkoktató

sakkoktató

Jurák Miklósné Marcsi

_____________________________________________________________________________________________________

 

Oláh László sakkoktató, angol-történelem szakos tanár, fordító és világutazó

A sakk végig kísérte a gyerekkoromat. Sokat sakkoztam a környékbeli srácokkal, de akkor csak egy jó időtöltés volt. Később az egyetemi éveim alatt rengeteget játszottam az évfolyamtársaimmal az egyetemi klubban. Ez olyan nagy hatással volt rám, hogy egyre több időt szántam a sakkra. Fejlesztettem a tudásomat és versenyeztem. Közben  angol és történelmtanári diplomámat szereztem az ELTE bölcsészkarán. Azóta is abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy csak az angollal és a történelemmel foglalkozhatok. Tanítok, fordítok, és állandóan tanulom a sakkot. Közben bejárom a világot, már majdnem mindenhol voltam. Jártam már Kashmirban, Indiában, Mongóliában, Svédországban, Marokkóban még tanítottam is. A BESE oktatói csapat tagjaként magyarul és angolul tanítom a a sakkot és mellette versenyzek. Hiszem, hogy ez a sport sok örömet okoz a gyerekeknek fejleszti és neveli őket.

sakkoktató

sakkoktató

Oláh László