Benyeda Sakk Egyesület - "A sakk az értelem próbaköve…” (Goethe)

Open
X

Benyeda Tibor sakkoktató.

Már gyerekkoromban tudtam, hogy a sakk nemcsak egy egyszerű játék, hanem több annál! A szakközépiskolában az első tornaórán a  Vágfalvi  László testnevelő tanár  az óra elején megkérdeztt minket:  „milyen sportot űzünk?”. Volt aki a focit, a futást vagy a biciklizést válaszolta. A sakkot  csak én mondtam, amiért a többiek kinevettek. A tanár úr azonban komolyan hozzám fordult, s így szólt: E4, erre rávágtam: E5. Ez a spanyol nyitás lépései voltak, amit ott a tornateremben fejben le is játszottunk. Ezután többiek már nem nevettek, ha sakkról volt szó. Minden szabad percemet a sakknak szenteltem. Tanultam, játszottam, versenyezetem. Az áttörést számomra Karakas Éva nagymester jelentette  az MTK-VM csapatában. Igaziból ekkor kezdtem mélyebben foglalkozni ezzel a sporttal.

DSCF9271

A tanulmányaimat  2006-ban a Testnevelési Főiskolán fejeztem be, átvettem a sakkedzői oklevelemet és ezzel párhuzamosan megszereztem a FIDE edzői minősítésemet is. Tanítok, bíráskodom, versenyzek, versenyzőket készítek fel, sakkversenyeket és Diák Olimpiákat szervezek. Iskolai keretek között 4. és 5. évfolyamos általános iskolásoknak önálló tantárgyként oktatom a sakkot és a matematikát.

A sakkban az egyik legfontosabb, hogy a sakkozó hosszú- és a rövidtávú memória fejlődik.Itt egy példa: sok helyen már egy felvételi elbeszélgetésen vizsgálják a memóriát, például mennyi képet tudsz megjegyezni azokból, amit mutatnak. Egy tanítványom 15-tel többet tudott felsorolni miután a képeket elvették előle, mint a többi jelentkező. Fel is vették.  Itt rögtön kiderül, hogy a sakktudást az élet sok területén lehet kamatoztatni. Ha valaki öregkorban még sakkozik, akkor a szellemi aktivitása nagyobb lesz, mint hasonló korú társaié. Ma már a vezetői képzéseken is fontos szerephez jut a sakk.

 Miért is jó a sakk?

Mert

  • fejlődik a stratégia gondolkodás,
  •  fejlődik a taktikai készség
  •  a végjáték tanulható meg vele
  • jobban megy a matek, főleg a geometriai feladatok megoldása
  • többek között önuralomra, kitartásra, a kudarcok elviselésére, lényegrelátásra  nevel
  • fejleszti sok más mellett az összpontosítási, emlékező és tanulási képességet

 

Benyeda Tibor