A sakkot is elérte a bundázás

Posted on december 7, 2017 · Posted in Egyéb

A fogadási maffia számos sportág eseményeit befolyásolja. Azt azonban nem sokan gondolták volna, hogy már a sakkozók is bundáznak.-írja a borsonline.hu

A 19 éves olasz sakkozó, Pier Luigi Basso öt, míg az 52 esztendős orosz, Igor Naumkin hat hónapig nem tologathatja bábuit tétmeccseken. Felfüggesztették ugyanis a rajtjogukat, mivel az olaszországi Montebullában rendezett, normaszerző viadalon fény derült a csalafintaságukra. Naumkin 200 euróért (62 ezer Ft) árulta partijait, és Basso is ugyanezzel kísérletezett, ám esetében nem derült ki, mennyiért adta volna el magát. Az itáliai szövetség fegyelmi vizsgálata azután indult el, hogy feltűnően sokan, tizenegyen (!) szereztek a korábbinál magasabb sakknormát… A fegyelmi során kiderült, egy meg nem nevezett, ellenfeleit lefizető sakkjátékos 600 euróért (188 ezer Ft) 2,5 ponttal gyarapodott.

Pintér József sakkolimpiai ezüstérmesünk elmondta: jó harminc éve a magyar sakksportban is lefolytattak hasonló vizsgálatot, ám hogy kik és mivel vétettek a sporterkölcs ellen, arról pontos részleteket nem tud.

– Mivel az igazán jegyzett magyar sakkozók késhegyre menő rivalizálást folytattak egymással, eszük ágában sem volt pénzért bundázni, ám elképzelhető, hogy akárcsak most az olaszoknál, nálunk is voltak letutizott partik, hogy valakit hozzásegítsenek a magasabb sakknorma teljesítéséhez – magyarázta Pintér, aki három évig magyar szövetségi ka­pitányként dolgozott, jelenleg a honi sakksport legnagyobb ígérete, a felnőtteknél nem­zetközi sakknagymester címet szerző, 18 éves Gledura Benjámin főedzője. Kérdésünkre, vajon tanítványát környékezték-e már meg piszkos ajánlattal, azt válaszolta:

– Soha, mert tudják róla, a sportszerűtlenség nem az ő világa.